Interview Kinderboerderij Leiderdorp

28 november 2017

Bert werkt al 11 jaar bij de¬†Kinderboerderij Leiderdorp. Naast de kinderboerderij bestaat het park ook uit een aantal tuinen. In het begin werkte hij als beheerder van alleen de kinderboerderij zelf. Toen de voormalige beheerder met pensioen ging nam Bert de taken over en werd hij beheerder van het hele park. Daarnaast werkt Bert ook geregeld in het MEC (Milieu Educatief Centrum). ”Hier geef ik schoolkinderen voorlichting over duurzaam en milieuvriendelijk leven.”

Bert: ”Mijn eerste jaren als kinderboerderij beheerder was ik vooral bezig met het voeren van de dieren en het schoonmaken van de kinderboerderij. Ik deed dit werk samen met wat gemeenteambtenaren. Toen ik eenmaal parkbeheerder werd wilde ik het groter aanpakken en ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligers. Met de komst van deze vrijwilligers zijn mijn taken veranderd. Ik ben nu minder bezig met de kinderboerderij zelf en meer met het aansturen van de mensen, wat ook zijn leuke kanten heeft. Maar stiekem geniet ik ervan als ik in moet vallen als een van de vrijwilligers er niet is, haha.”

Op de vraag of dit werk altijd al zijn passie was, antwoordt Bert: ”Dieren zijn mijn hele leven al belangrijk voor me. In de stad Leiden kwam ik er echter niet vaak mee in aanraking. Ik ben via omwegen uiteindelijk terecht gekomen bij deze kinderboerderij. En ik woon hier ook nog is om de hoek, dus wat wil je nog meer!”

Bert heeft al een aantal bijzondere gebeurtenissen meegemaakt op de kinderboerderij: ”Ik vind het altijd bijzonder als koeien bevallen. Maar het mooiste wat ik heb meegemaakt is toch wel de bevalling van een van onze zeugen. Je moet je voorstellen dat een zeug van bijna twee meter elf biggetjes achter elkaar wegschiet. En dan bedoel ik letterlijk wegschieten. Wanneer de zeug bevalt van een big gaat zij staan, om te voorkomen dat ze na de bevalling bovenop het big gaat liggen schiet ze het jong ruim een meter door de stal. Ik wist niet wat ik meemaakte.”

Ondanks dat Bert veel dieren om zich heen heeft, blijft zijn huiskat toch zijn lievelingsdier. ”Ik moet wel zeggen dat hij flink verwend aan het worden is, door de Whiskas die hij krijgt van een van onze collega’s, haha.”