Ik ben bij Stal Hoogenraat geweest. Daar worden springpaarden op het hoogste niveau getraind.

Stal Hoogenraat is 18 jaar geleden opgericht door Edwin Hoogenraat. Wat toen is begonnen met 7 paarden is nu uitgegroeid tot ongeveer 38 paarden. 20 paarden zijn hun eigen paarden en 18 zijn pension paarden. Edwin heeft vroeger toen hij nog springruiter was veel prijzen gewonnen. Daarna ging Edwin in de handel van paarden, maar dat beviel hem niet helemaal. Nu helpt Edwin vooral mee in het trainen van paarden. Edwin is nu ook alweer 4 jaar bondscoach van hetNederlands team op pony’s voor springruiters tot 16 jaar. Edwin zit nu al weer 31 jaar in het paardenvak. Edwin:”Ik vind het nog steeds erg leuk, vooral door de diversiteit van het werk”.

 

Yvonne, de vrouw van Edwin, helpt ook mee. Yvonne doet bijvoorbeeld de huishoudelijke taken en onderhoud.

Kim, de dochter van Edwin en Yvonne, is nu springruiter. Kim is dit jaar Nederlands kampioen geworden bij de junioren met het paard Ceasar. Ze doet nu mee met de senioren. Nu rijdt ze op een ander paard, daardoor is het nog wel even wennen bij de senioren. Kim traint ongeveer 7 paarden per dag.

Mark, de zoon van Edwin en Yvonne, traint ook paarden maar dan vooral de jongere paarden. Jongere paarden opleiden is ook weer een vak apart, maar Mark is daar erg goed in. Als de paarden 4 jaar zijn, beginnen ze met springen. Het trainen van deze jonge paarden houdt in dat ze conditietraining en gehoorzaamheidstraining krijgen. Daarnaast rijdt hij ook wedstrijden met deze jongere paarden. Als de paarden op een hoog niveau zitten, neemt Kim het over. Springpaarden zijn op hun hoogtepunt als ze een jaar of 10 zijn. Als de springpaarden 18 jaar zijn, gaan ze genieten van hun pensioen bij Stal Hoogenraat.