Het laatste weetje over dieren met zee in de naam is de zeekoe.

Zeekoeien zijn plantenetende zeezoogdieren. Ze zijn erg goed aan het water aangepast. De zeekoe lijkt een beetje op een zeerob. Maar ze zijn geen familie van de zeerob. Eigenlijk zijn ze het meest verwant aan de olifant.

Er zijn vier verschillende soorten zeekoeien en ze lijken allemaal erg op elkaar. Alle zeekoeien komen voor in warme ondiepe wateren waar hun favoriete eten groeit. Zeekoeien komen voor in zout, brak en zoet water.

Nu ga ik het leefgebied van de verschillende soorten zeekoeien met jullie bespreken: De Doejong komt voor in Westelijk Afrika, de Rode Zee, de Perzische Golf en grote delen van zuidelijk en westelijk Azië. De Amazonelamantijn komt voor in een groot deel in het amazonegebied in Brazilië. De Caribische lamantijn komt voor aan de oostkust van de Verenigden Staten tot de oostkust van Brazilië. En ten slotte de West-Afrikaanse lamantijn: die komt voor aan de westelijke kust van Afrika. Het is duidelijk dat de verschillende soorten zeekoeien erg verspreidt over de wereld leven.

Zeekoeien hebben een soort torpedo achtig lichaam. Ze worden tussen de 2,5 tot 4 meter en wegen 250 tot 1600 kilo. Echter verschilt dit per soort. De lichaamskleur is meestal grijs/bruinachtig. Soms ziet de huid er ook een beetje groen uit, maar dat komt door de algen die aan de zeekoe groeien. De neusgaten van dit dier kunnen dicht gedaan worden als ze onder water gaan om te voorkomen dat er water inkomt. Zeekoeien hebben een slecht reukvermogen en gehoor, maar ze maken en horen wel ultrasone geluiden (dat zijn geluiden die mensen niet kunnen horen). Af en toe maken de dieren ook geluiden die wel hoorbaar zijn voor de mens. Wat opvalt aan de kop zijn de grote lippen van de zeekoe, die ze gebruiken om waterplanten mee te eten.

Over de leefwijze en het sociale gedrag van de zeekoe is nog niet alles bekend. Ze leven alleen of in een kleine familie groep. Er bestaan nauwelijks sociale relaties, maar moeder en kind hebben wel een moeder-kindrelatie van ongeveer 2 jaar. Deze dieren leven zowel overdag als s’nachts. Ze bewegen zich zwemmend voort en halen af en toe adem boven water. Ze zwemmen meestal tussen de 3 en 10 kilometer per uur. Als ze moeten vluchten kunnen ze wel een snelheid van 25 kilometer per uur behalen. Zeekoeien zijn altijd hele rustige dieren die niemand aanvallen, zelfs niet als ze bedreigd worden.

De vijanden in zee zijn orka’s en haaien. In rivieren zijn vooral krokodillen en jaguars het gevaarlijkst voor de zeekoe.

Zeekoeien kunnen zich het hele jaar door voortplanten. Vrouwtjes krijgen alleen niet elk jaar jongen. Meestal duurt dat 2,5 tot wel 7 jaar totdat ze vruchtbaar zijn. Vruchtbare vrouwtjes worden achtervolgd door een groep mannetjes zeekoeien. Vrouwtjes zwemmen dan meestal snel weg. Dit dient er vermoedelijk voor dat alleen het sterkste mannetje mag paren. Het jong wordt dan 12 tot 14 maanden later geboren. Als het jong geboren is zoogd het jong 18 maanden bij de moeder.