We gaan weer verder met het thema dieren die goed tegen warmte kunnen. Deze keer bespreek ik de fennek.

De fennek is een vos die voorkomt in de woestijnen van Afrika en Arabië.

Deze vos in de kleinste vos ter wereld, maar heeft wel de grootste oren. Zijn oren kunnen wel 15 cm lang worden. Met deze oren kunnen ze goed prooien lokaliseren. Ze kunnen prooien op 1,5 kilometer horen. Ze kunnen ook prooien horen onder het zand. Daarnaast dienen de oren voor het afgeven van warmte. De oren van de fennek zijn dus multifunctioneel. Fenneks behoren tot hondachtige, dus als ze het warm hebben gaan ze ook hijgen.

Het diertje kan 25 tot 50 cm groot worden exclusief zijn staart. De staart van de fennek is 20 tot 30 cm lang, dus soms zelfs bijna even lang als het diertje zelf. Het gewicht van de fennek verschilt tussen de 1 en 1,5 kilo. De buik van het diertje is wit en de rug is geelbruinig van kleur. De vacht is best wel dik, dat is omdat het s’nachts koud is in de woestijn. De fennek kan wel 12 jaar oud worden. Ze leven in groepjes van soms wel 10 dieren. Echter kun je ze moeilijk zien in het wild omdat ze erg schuw zijn.

De vosjes zijn echte nachtdieren. Ze jagen dus s’nachts en slapen overdag. Als de ene groep gaat jagen past de andere helft op het leger (leger is het nest). Ze zoeken dan naar insecten, kleine knaagdieren, schorpioenen, hagedissen en soms bessen. Er is weinig water in de woestijn dus het meeste vocht komt uit het voedsel. Ze kunnen met een beet hun prooi dood bijten en nemen het dan mee naar het leger. Vijanden van de fennek zijn roofdieren zoals gieren, jakhalzen en Arabische nomaden.

De paartijd van de fennek is in januari-februari. De mannetjes zijn dan agressief en gaan extra hun best doen om een zo groot mogelijk territorium te krijgen. De draagtijd is 50 dagen. Als de 50 dagen om zijn worden er tussen de 2 en 5 jongen geboren. Voor en na de bevalling zorgt het mannetje voor voedsel. Als dit diertje in gevangenschap leeft wordt er weinig gepaard dus ook weinig jongen geboren. Dat is soms jammer voor de dierentuinen.