Hallo dierenliefhebbers,

Ik wil jullie bedanken voor het wachten op mijn volgende bericht, maar geduld is een schone zaak! Ik heb een hele lekkere vakantie gehad met (soms iets te) warme dagen maar dat bedierf de pret niet! Nu wordt het weer tijd om verder te gaan met Dieren Manieren plus.

Ik ga weer verder waar we gebleven waren en dat was bij dieren die goed tegen warmte kunnen. Ik heb in mijn vakantie gemerkt dat sommige mensen daar niet zo goed tegen kunnen overigens. 😆

Ik bespreek deze keer de Arabische oryx. Het een een zeer bedreigde antilopesoort. In 1972 was de soort in het wild zelfs uitgestorven, maar door herintroducties leven ze nu weer in het wild op enkele plekken in Arabië. Dat is erg jammer want het dier kwam eerst voor in heel Arabië.

De Arabische oryx heeft een witte vacht. De poten en staart zijn van chocoladekleur. In het gezicht zit een patroon van een zwartekleur. De hoorns kunnen maximaal een lengte bereiken van 68 cm. De schofthoogte, dat is de hoogte vanaf de grond tot aan de schouder, bedraagt tussen de 83 en 100 cm. Het gewicht van de oryx bedraagt tussen de 65 en 75 kilogram. Het dier is dus niet erg groot en weegt relatief weinig.

De Arabische oryx leeft in een los groepsverband. Mannetjes leven alleen en hebben grote territoria tot hun beschikking. De territoria overlappen vaak meerdere groepen van vrouwtjes. Mannetjes blijven altijd in dezelfde territoria. De groepen met vrouwelijke oryxen verplaatsen zich wel, namelijk achter regenbuien aan. In goede omstandigheden is de groep groot, als het slechtere tijden zijn splitsen ze op in kleinere groepen. De oryxen uit één groep grazen niet met elkaar, maar 50 tot 100 meter uit elkaar. Ze houden elkaar wel in de gaten. De groep wordt geleid door een dominant vrouwtje.

Grazen gebeurt meestal s’nachts of in de vooravond. Overdag vermijden ze namelijk de hitte en zoeken ze de schaduw op. In de schaduw graven ze een kuiltje met hun hoeven waar ze vervolgens in gaan liggen omdat het zand daaronder koeler is en daarnaast wordt de droge wind tegen gehouden. De lichaamstemperatuur van Oryxen kan overdag oplopen tot wel 42°C. Doordat de lichaamstemperatuur zo hoog wordt en dichter bij de temperatuur van de omgeving komt hoeven ze minder te verkoelen en kunnen ze beter omgaan met watertekort. Die extra warmte raken ze s’nachts weer kwijt.

De moeder heeft een draagtijd van 9 maanden. Ze zijn geslachtsrijp als ze 1.5 jaar zijn. Oryxen kunnen zo’n 20 jaar oud worden.

Arabische oryx komt voor in stenige halfwoestijnen en de zandwoestijnen van Saoedi-Arabië en Oman. Dit gebied heeft te maken met extreme weersomstandigheden zoals grote temperatuurverschillen, enorm regentekort, schaarsheid van voedsel en weinig schaduw. De Arabische oryx is echter een bikkel en kan in deze weersomstandigheden overleven. Dat maakt het dier erg bijzonder.